Наш програм!
Сада је 21. век и општина у којој живимо треба да прати време у коме живимо. Ако дозволимо да године пролете поред нас а ми не урадимо ништа ми смо у великом проблему, наша деца су у великом проблему.

Канцеларија за привреднике, пољопривреднике и дијаспору би требало да буде место где ћемо окупљати привреднике, пољопривреднике, инвеститоре и наше људе из дијаспоре и заједно са свима њима покушати да отворимо што више радних места и унапредимо привреду у општини. Са свим овим групама морамо организовати редовне годишње и месечне састанке, понудити им добре услове и окружење за почетак и развој њихових послова, квалитетно и брзо решавити проблеме који се јављју и мотивисати их да буду што бољи у својим пословима. Све то може помоћи да општина Параћин постане идеално место за инвестирање и развој нових пословних идеја.

Главни задатак Канцеларије за привреднике, пољопривреднике и дијаспору је да ове групе остваре што бољу и сталну комуникацију са локалним органима управе, да локална управа региструје њихово пословање и заједно са њима ефикасно решава проблеме који настају са развојем пословања а у домену су локалне самоуправе. Такође база података предузетћа која послују на територији општине Параћин ће помоћи у представљању привредног потенцијала општине на разним сајмовима, састанцима и презентацијама. Ово је нарочито битно за комуникацију са будући инвеститорима јер некада будући инвеститори одереде место инвестиције по томе колико су им близу одређени добављачи или то колику подршку могу да имају од локалних предузећа. Битно је да будућим инвеститорима понудимо локална предузећа из наше базе за одређене услуге које су им потребне: услуге одржавања, сервисне услуге, исхране,...

Пружање адекватне стручне, инфраструктурне, саветодавне и све остале врсте помоћи локалним привредницима и пољопривредницима како би они што боље и професионалније обављали свој посао.

Омогућити локалном становништву да што лакше покрене своје пословање у приватном сектору кроз разне програме подршке, обуке и саветовања, као и одржавање сарадње са републичким институцијама. Обавештавање привреде и локалног становништва о републичким и европским програмима, пружање саветодавнх и других услуга при конкурсу на адекватне програме.

Морамо помоћи пољопривредницима, кроз разне програме подршке да буду што бољи и ефикаснији произвођачи. Република Србија, сваке године излази са програмом подстицаја и мера којима помаже пољопривреднике. Неки искористе а неки не. У канцеларији за пољопривреднике ће моћи да се информишу о тренутним програмима и добити стручну и саветодану помоћ за конкурс на оваквим и сличним програмима.

Такође морамо им помоћи да се организују у задруге јер је задругарство будућност наше пољопривреде. Организованији и удружени могу лакше да пласирју своје преоизводе до квалитетних купаца. Са друге стране, ако се пољопривредници удруже у задруге можемо позвати квалитетне купце да послују са нашим задругама. Квалитетни купци су они који желе пре свега стандардан квалитет производа у већим количинама. Пољопривреда је наша основна грана и морамо обратити посебну пажњу на пољопривреднике.

Оснивање задруга помоћи ће новим, младим пољопривредницима да се врате на село и лакше покрену пољопривредну производњу. Сваки почетак је тежак тако да морамо да учинимо све да олакшамо нашим суграђанима тај почетни период и стимулишемо их да покрену производњу.

Уређена путна инфраструктура, каква и треба да буде у 21. веку, какву заслужује свака општина. Добри и квалитетни путеви пре свега поспешују привредну активност, обезбеђују нашу сигурност на путу, повећавају безбедност нашег свакодневног кретања, чувају наша возила. О неопходности добре путне инфраструктуре је непотребно причати јер је то основна потреба за нормално функционисање општине. Путна инфраструктура општине показује стање општине, како се води рачуна о путној инфраструктури тако се води рачуна и о осталим стварима у општини. Реконструкција свих саобраћајница у општини мора да има приоритет у односу на многе друге пројекте, то мора да буде један од наших најзначајнијих пројеката.

Уређење путне инфраструктуре је основа за убрзани привредни развој и развој туризма. Грађење много више путева, поправка и проширење постојећих магистрала уз много ригорознију контролу квалитета изведених радова и смањења трошкова њихове израде.

Развој туризма, где општина Параћин има пуно потенцијала, је условљен пре свега добром путном инфраструктуром а онда уређењем туристичких локалитета. Уређењем путева на Грзи, спајањем Грзе и Сисевца и спајањем Сисевца и Забреге би отворило велике потенцијале за развој туризма у том делу наше општине. Морамо организовати обуку становништва за потребе развоја туризма, нарочито у срединама где постоје одговарајући потенцијали и пружити помоћ у развоју идеја и пројеката. Такође морамо уредити и друге локалитете, помоћи у успостављању сталних годишњих манифестација на територији општине које ће привући велики број туриста у нашу општину. Нарочито стимулисати и оформити манифестације које ће привући туристе на више дана и организовати активности путем којих ћемо им представити туристичке знаменитости општине и могућности за њихов даљи продужетак боравка код нас.

Туризам је једна озбиљна привредна грана која се све више развија и морамо што пре ухватити корак са другим општинама које су од туризма направиле озбиљну привредну активност.

Формирање више бициклистичких стаза, би помогло да се бициклисти лакше и много безбедније крећу кроз општину. Такође бициклистичке стазе би помогле развоју туризма и нашим грађанима омогућиле да рекреативно лакше и безбедније путују кроз нашу општину. Изградња, уређење и одржавање бициклистичких стаза дуж целе општине и промовисање њихове употребе, за потребе локалног становништва и за потребе развоја туризма је део пројекта за уређење путне инфраструктуре.

Канцеларија за каријерно саветовање и усавршавање је место које је предвиђено за нас становнике општине. Место где ћемо организовати разне радионице за становнике, где могу добити стручне савете о професиналном развоју, и место где ћемо вршти разне обуке, нарочито обуке за рад у ИТ сектору. Прошле године је извоз у ИТ сектору био већи него извоз у пољопривреди, зашто не би смо искористили тај позитиван тренд и зашто ми као грађани ове земље не би смо били део те растуће индустрије. Да би добили квалитетно образовање у овој индустрији до сада сте морали да одлазите до већих градова: Београд, Ниш, Нови Сад,... Преквалификација коју спроводи Република Србија је такође окренута већим градовима, зашто не би смо организовали разне вишемесечне курсеве за наше грађане где ће добити квалитетно образовање које могу лако надоградити и са којим имају веће шансе да нађу запослење.

Канцеларија за младе је место које ће се бавити нашом децом. У 21. веку није довољно да знате да читате и пишете да би сте били писмени. Поред неког страног језика данас би било пожељно да наша деца знају и неки компјутерски језик. Као што видимо у ИТ сектору се стално отварају нова радна места а наша деца морају бити спремна за доба које долази. У нашим школама се не придаје пуно важности тим предметима, у нашим школама не постоје квалитетно уређене компјутерске сале где би наша деца могла да уче о новим технологијама. У нашим школама постоје изборни предмети који су везани за компјутере али их нема, не реализују се, наша деца не могу на те предмете, могу да изаберу између веронауке и грађанског права, у 21. веку. Морамо опремити више озбиљних компјутерских сала, отворити локални ИТ центар и нашој деци, која то желе омогућити да добију квалитетно образовање из ИТ сектора. То је наша обавеза према генерацијама које долазе. То је наша обавеза да створимо основу за будуће генерације, основу коју могу лако надоградити како се технологија буде развијала.

Оснивање Start up центра по угледу на Start up центар у Београду и другим градовима у Србији, где ће наши суграђани са одређеним знањем из ИТ сектора моћи у добро опремљеним просторијама добити сву техничку и менторску подршку за развој својих идеја и пројеката. Идеја је да помогнемо нашим суграђанима да развијају своје идеје и свој предузетнички дух претворе у одржив бизнис.

Морамо омогућити свој нашој деци да се баве спортом. Kроз програме Канцеларије за младе морамо што већем броју наше деце омогућити да се баве спортом. Бавити се спортом данас је скупо. Чланарине, опрема, одласци на такмичења су ствари које доста утичу на наш кућни буџет. Многе породице нису у могућности да приуште својој деци да се баве спортом без обзира колико су та деца талентована или једноставно имају жељу да се баве спортом. Спорт може да буде веома профитабилна грана, данашњи врхунски спортисти имају пуно већа примања него просечан грађанин. Многе земље су то препознале као шансу и пуно улажу у програме подршке. Канцеларија за младе је ту да решава ове проблеме и нађе начина да се сва наша деца баве спортом и израсту у нормалне и здраве људе а они најупорнији и најталентованији у врхунске спортисте.

Замена старе водоводне мреже новом. Водоводне цеви су старе преко 30 година, добар део цеви су азбестне које се одавно више не уграђују јер штетно утичу на здравље људи. Азбестне цеви се морају заменити новим цевима у најкраћем року. Неке општине у Србији су овај посао већ урадиле, време је да и ми урадимо и добијемо квалитетну воду за употребу.

Да Параћин коначно добије пристојан парк за децу. Да и села добију пристојне паркове за децу. Најмлађима је потребно да имају своје место за игру и дружење, без обзира где живе, у граду или на селу, наша дужност је да им то обезбедимо.

Обезбедити довољно паркинг места и смањити гужву у граду. Евидентно је да гужва у центру и око центра града постаје сваке године све већа. Изградња нових зграда са премало паркинг места за станаре и урушавање постојећих паркинга чини своје и град постаје загушенији. Ово се мора зауставити и морају се обезбедити нова паркинг места како би град наставио да функционише.

Зауставити неадекватну изградњу и направити адекватан и одржив план развоја града. Град постаје све загушенији зградама са недевољно паркинг места што је нарочито приметно у центру и око центра града. Све се више може видети да станари заузимају улице за паркирање аутомобила и тај проблем се не решава већ сваке године ничу нове зграде са истим проблемима. Тиме ситуација постаје са годинама све гора и гужва у граду постаје све већа. Без обзира у ком делу општине живимо, да ли смо у центру, околини, периферији или у неком од наших села, сви смо везани за центар града и он припада свима нама. Потребно је направити одржив план развоја и ширења града где ће се центар и околина растеретити и не дозволити даљу неадекватну изградњу а самим тим веће загушење града.

Зауставити негативну селекцију и покренути позитивну селекцију у нашој општини. Негативна селекција се тренутно дешава у свим битним сегментима друштва наше општине. Већина општинских функционера је запослена у општинским предузећима, углавном и неки њихови чланови породице и родбинe. Неадекватни људи, који никад не би требали да су у јавном сектору су ту постављени. Нарочито на руководећим позицијама. То је криминал. На позицијама које захтевају одговорне људе са умним, интелектуалним и пре свега моралним капацитетима морамо одговарајућим конкурсима поставити такве људе и оно најважније, одговорно контролисати њихов рад и не дозволити злоупотребе.

Ово су главни делови нашег програма, ако делимо исте ставове и идеје, молимо вас да нам се придружите. Ми смо отворена организација, отворена за нормалне, радне и вредне људе. За људе који желе да живе и раде у Параћину и да заједно од општине направимо место на које ћемо бити поносни. Зато ако делимо исте ставове молимо вас Придружите нам се! Крајње је време да се сложимо!